Blog

Wielerkledij in de winter...

Wielerkledij in de winter...

De blaadjes aan de bomen beginnen al langzaam geel te kleuren en de winterjas is alweer uit de kast gehaald. De herfst is begonnen en de temperatuur begint langzaam te dalen. Met de juiste herfst en winter fietskleding ben jij goed beschermd tegen elke temperatuur en fiets je zelfs nog lekker buiten wanneer de temperatuur onder nul komt.

Welke fietsdiscipline je ook beoefent, de basisprincipes voor de winter zijn grotendeels hetzelfde:

Een ademende, absorberende base layer
Een thermisch, isolerend, waterdicht of waterafstotend jasje
Warme handschoenen die de nodige beweeglijkheid bieden
Een warme koersbroek of waterdichte MTB winterbroek
De pasvorm van je winterkleding hangt af van de discipline die je beoefent.

Winterkleding op de racefiets
Bovenlichaam
Of je nu rijdt op een racefiets of MTB, voor warmte en comfort tijdens koudere ritten werk je best in laagjes. De base layer zit op de huid, voert vocht af en regelt de lichaamstemperatuur. Een tussenlaag zorgt voor isolatie. De buitenste laag is winddicht en vaak ook waterdicht.

Als eerste laag helpt een base layer je lichaamstemperatuur te reguleren door vocht van je huid af te voeren, zodat je niet oververhit raakt of het te koud krijgt. Winter base layers zijn er in verschillende stijlen en materialen, van superlichte exemplaren zonder mouwen tot dikkere modellen met merinowol en lange mouwen. Merinowol wordt niet voor niets vaak omschreven als een 'wonderstof'. Het is comfortabel, ademenend, isolerend, geurwerend en vochtabsorberend.

Het volgende en misschien wel het belangrijkste, is je winterjack. De beste jackets zijn warm, isolerend en ademend, zonder log en omvangrijk te zijn. Ze zijn vaak waterdicht of waterafstotend en zijn voorzien van reflecterende details. De beste beste winterjacks zijn meestal voorzien van zakjes om gels en repen in te bewaren voor die lange gestage kilometers, extra kleding mee te nemen of waardevolle spullen zoals je telefoon, geld of sleutels in op te bergen.

Sommige wegwielrenners kiezen ervoor om een winter jersey te dragen, hetzij onder hun jacket of op zichzelf bovenop een base layer. Of je een winter jersey draagt, hangt meestal af van de temperatuur en hoe je zelf reageert op bepaalde weersomstandigheden. Winter jerseys moeten winddicht, ademend en isolerend zijn.

Onderlichaam
Voor het onderlichaam zijn een kwalitatieve, dikke fietsbroek en/of beenstukken een waardevolle bijdrage aan je wintergarderobe. Veel fietsbroeken voor de winter en beenstukken zijn gemaakt van Roubaix-stof, een mix van nylon en lycra met een geborstelde voering voor extra comfort. Sommige modellen gebruiken tevens waterafstotende stoffen om je benen droog te houden.

 

Winterkleding op de MTB
Wanneer je in de winter offroad rijdt kun je modder, water en veel opspattend vuil verwachten. Ook boomtakken, bladeren, stenen en ander puin kunnen je pad kruisen. Daarom is een duurzaam, thermisch, waterdicht MTB winterjack een must-have. MTB kleding zit over het algemeen losser dan koerskleding. Gezien aerodynamica hier minder belangrijk is, staan duurzaamheid en robuustheid hier centraal. Een goed MTB winterjack moet zowel waterdicht als ademend zijn - de 'holy grail' van fietskleding voor slecht weer. Zoek naar 15,000 mm voor waterdichtheid en 10,000 mm voor ademend vermogen. Getapete naden, waterdichte ritsen en regen- of stormflappen helpen het water buiten te houden. Voor ademend vermogen zijn ook ventilatieopeningen van groot belang.

Net als MTB winterjacks, moeten ook MTB winterbroeken of shorts waterdicht en ademend zijn om bestand te zijn tegen de ontberingen van modderige, natte trails. Zelfs als het niet regent kunnen de trails er nat bij liggen. Waterdichte broeken en shorts met getapete naden beschermen je benen tegen modder en ander opspattend vuil. Overbroeken en shorts beschermen je lycra fietsonderbroek en houden je comfortabel. Net als bij jackets voorkomen ventilatieopeningen dat je onderlichaam oververhit raakt.

Wat heb ik nog meer nodig op een winterrit?
Je jacket en je broek heb je al. Wat heb je nog meer nodig om comfortabel te fietsen?

Handschoenen
Als de temperatuur daalt, is een paar dikke, waterbestendige of zelfs waterdichte handschoenen een verstandige investering. Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker het kan zijn om zowel je versnellingen als je remmen te bedienen. Daarom is het van vitaal belang om je vingers warm te houden. Zoek daarom handschoenen die je handen warm houden en toch de bewegingsvrijheid bieden om goed te kunnen schakelen en remmen.


Overschoenen en winterschoenen
Veel fietsers hebben in de wintermaanden last van gevoelloze tenen. Voeg daar nog natte voeten aan toe en het probleem wordt alleen maar erger. Daarom schaf je best een paar warme, geïsoleerde en waterdichte overschoenen aan. Sommige rijders geven zelfs de voorkeur aan een paar speciale winterschoenen. Dit type schoenen vind je voor zowel weg- als mountainbikeplaatjes, en ze zijn volledig geïsoleerd en waterdicht om je voeten warm en droog te houden.


Hoofddeksels
Ventilatieopeningen in je fietshelm houden je koel tijdens de warmere maanden, maar kunnen er in de winter voor zorgen dat je hoofd te snel afkoelt. Om dit tegen te gaan kun je een fietspetje of 'casquette' dragen, een eenvoudig katoenen petje dat renners al sinds de begindagen van de sport dragen. Het fietspetje dat je onder je helm draagt, werkt als een isolerende laag om je warm te houden. Voor extra warmte op nog koudere dagen zijn er fietsmutsen die gemaakt zijn van dikkere, dubbelgelaagde wol of katoen. Deze mutsen bedekken de oren om je te beschermen tegen de snijdende wind.

Hals
Om je hals warm te houden en te voorkomen dat koude lucht je winterjack binnendringt, zijn er buffs, snoods en multitubes. Deze kunnen over de kin of zelfs de neus geplaatst worden om je gezicht te beschermen tegen de kou.

Brillen
Veel fietsers dragen heel het jaar door een fietsbril. Niet alleen ter bescherming tegen de zon, maar ook tegen opvliegend vuil. In de winter, vooral als het donker is, zijn heldere glazen of glazen die specifiek ontworpen zijn voor weinig licht, een goede keuze.

Conclusie
Hoewel een winter-herfst outfit wat meer denkwerk vereist dan een zomeroutfit, kun je er eenvoudig voor zorgen dat je warm, droog en comfortabel blijft. Voor je bovenlichaam werk je best in laagjes. Voor je onderlichaam zoek je een comfortabele fietsbroek en zorg je ervoor dat je voeten droog blijven om van een aangename rit te genieten. Zoals het oude gezegde luidt: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Dus, wees voorbereid en trotseer de kou!

Information

Fietsclub De Doortrappers Halle

Welkom op de website van wielertoeristenclub De Doortrappers uit Halle, een deelgemeente van Zoersel. Een groene gemeente waar het zalig is om te wandelen, te fietsen en te mountainbiken.

Elke zondagmorgen trekken we er met de verschillende groepen op uit. Er zijn zowel gemengde ploegen,  damesploegen als mannenploegen.  Elke groep rijdt aan een eigen tempo een vooraf uitgestippelde route..

Strava